Na polu i w sadzie

Pola uprawiane i sady to nieodłączne elementy polskiego krajobrazu. Powstały na miejscu wyciętych lasów i istnieją dzięki stałej pracy człowieka. Uprawiane tam rośliny są głuwnym źrudłem żywności.



Na polach uprawiają się rośliny zbożowe

Pola uprawiane najcześniej są obsiewane zbożami. Zboża zaliczamy do traw. Uprawiają się je głównie ze względu na nasiona, nazywane potoczne ziarnami. Ponieważ, nasiona zbóż zawierają duże ilości substancji odżywczych, między innymi cukrów, białek i wiatamin, są wykorzystywane jako pożywienie dla ludzi i pasza dla zwierząt. Okres, kiedy rolnicy zabierają je z pól, nazywa się żniwami. W Polsce uprawiwia się zboże ozimne , czyli takie, które wysiewa się jesienią, wysiewa się i zbiera w tym samym roku. Polscy rolnicy obsiewają pola głównie zytem, przenicą, jęczmieniem i owsem. Z pszenicy i żyta wyrabia się mąkę, natomiast z jęczmienia i owsa - kasze i płatki. W Polsce uprawia się równieszkukurydzę. Jej ziarna jemy po ugotowaniu lub uprażeniu. Z ziaren tych wytwarza sie także mąke i płatki.


przenica


żyto

Owies


Jęczmień


Kukurydza

Na polach uprawnych rosną także rośliny warzywne

Oprócz zburz na polach uprwaia sie wrzywa, głuwnie ziemniaki, buraki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i kapustę. Bulwy ziemniaków to podziemnie łodygi które jemy najczęściej gotowane lub pieczone. Wyrabia sie z nich mąke ziemniaczną, główny składnik kisieli oraz budyniów. W marchwi jadalne sa korzenie, w cebuli i kapuście - liście a w burakach, pietruszce i selerze niemal wrzystkie części. Niektóre rośliny, naprzykład buraki czy kapuste, znamy w rużnych odmianach. Buraki ćwikłowe są sórowcem do przyrządzania różnych potraw, burakami pasternymi karmi się zwierzenta gospodarskie a z buraków cukrowych wybiera sie cukier.


przejście do strony głównej